VÝSTAVY

Kavalír miluje lidi a má rád celou svojí rodinu. Pro něj je důležitý lidský dotek. Pobyt venku by nepřežil, je to pes společenský a proto patří do společnosti, do domu či bytu - mezi lidi !!!

Člověk je pro něj někdo, kdo ho pohladí, kdo se s nim pomazlí, koho může rozveselit, komu se může sám předvést. Předvádění se je mu tak nějak vrozené, proto pro něj výstavy nebývají žádný problém. Rád se seznamuje se psi i s lidmi a dává to najevo vrtícím ocáskem a veselým úsměvem.Ve výstavních kruzích se objevuje stále častěji a je jedno, kdo ho vystavuje, hezky se nese a pěkně vypadá i ve společnosti dítěte nebo mladšího člověka. Proto ho také častěji můžeme vídat v tzv. Junior handlingu, kdy se posuzuje způsob předvedení psa.

 Pokud se rozhodnete si pořídit pejska s PP (průkazem původu), jehož psí rodiče jsou výstavně úspěšní, neznamená to, že Váš pejsek bude nějaký "jiný" než ostatní? Nebude to poznat na jeho chování, protože jeho rodiče jsou "největší krasavci"??? ... Ne, věste, že Vašemu pejskovi bude úplně jedno, kdo jsou jeho rodiče. Pro něj je důležité, abyste mu věnovali dostatek času, krmili ho, chodili s ním na procházky, hráli si s ním, hladili ho, měli rádi a on Vám to bude stejnou měrou oplácet.

vystavy1vystavy2
vystavy3vystavy4


Pokud si pořídíte pejska po výstavně úspěšných rodičích, nemusíte s ním chodit na výstavy. Ale pokud se rozhodnete na výstavu jít, znamená to, že Váš pejsek může dostat výborné hodnocení i výbornou známku, protože k tomu má určité předpoklady. A každý chovatel Vám rád poradí, jak se na výstavu přihlásit, jak pejska připravit, jak připravit sami sebe, jak to probíhá a co můžete očekávat. Právě na výstavách má chovatel velkou možnost (někdy i jedinou) vidět svoje "děti", ty malé chlupaté kuličky, které opustili rodný dům s úplně "cizími lidmi", jak rostou či vyrostli a změnili se v dospělého psa nebo fenu, a znovu se setkat s jejich majiteli. I majitel se na výstavách může setkat s několika příbuznými svého pejska, sourozenci, či dokonce jeho vlastními rodiči a posoudit tak, po kom ten jejich "rošťák" vlastně je. Výstava je takové setkání lidí na větším prostoru, kteří mají jeden obrovský koníček a jednoho nebo i několik malých, někteří velkých psích kamarádů. A zároveň je to setkání psů, protože kde jinde může pes potkat tolik různých malých i velkých čtyřnohých "kámošů" ??? Právě tam můžete zjistit, že ten Váš je úplně "normální" a dělá stejné lumpárny jako psi jiných lidí. A není důležité vyhrát nebo se umístit mezi prvními "krasavci", ale zúčastnit se !


Hodnocení záleží pouze na rozhodčím a každý může mít jiný názor a může se mu líbit jiný typ pejska. Proto je taky dobré nevzdávat se a vychutnávat atmosféru z toho velkého"rodinného" setkání, třeba i několikrát v roce.

=> fotky z výstav <=